Turvallisesti kotona – mineraalivilla ei pala

Kevään vaihtuessa kesäksi monet aloittavat innolla remontteja niin kotona kuin mökeillä. Koska ulkomaanmatkat ja perinteiset kesätapahtumat ovat vallitsevan maailmantilanteen vuoksi pannassa, on kodin laittamiselle ja mahdollisesti pitkäänkin mielessä hautuneille remonttisuunnitelmille nyt erityisen hyvin aikaa.

Olipa sitten kyse uudis- tai korjausrakentamisesta, rakennusten materiaalivalintoja tehdessä on paljon huomioitavaa. Asukkaan kannalta tärkeimmän näkökulman tulisi kuitenkin aina olla turvallisuus. Tämä pätee myös eristeisiin, joita löytyy markkinoilta moneen lähtöön.

Yksi suurimmista uhkista kodin turvallisuudelle ovat tulipalot. Pelastustoimen mukaan Suomessa syttyi vuonna 2018 yhteensä 5 317 rakennuspaloa, joista vajaat 3000 oli asuinrakennusten tulipaloja. Vuosittain tulipaloissa menehtyy noin 50–80 henkilöä, mikä on kansainvälisesti vertailtuna korkea luku.

Yleisiä tulipalon aiheuttajia ovat saunat, takat ja hormit. Samoin ruoanlaittoon, kynttilöiden polttamiseen, sähkölaitteisiin ja tupakointiin liittyy riskejä. Tehokkaimmat keinot suojautua tulipalojen varalta puolestaan ovat ennaltaehkäisy, palovaroitin ja alkusammutusvälineet sekä -taidot. Riittävää panostusta näistä ensimmäisenä mainittuun ei voi suositella liikaa: paras ja turvallisin vaihtoehto on aina estää tulipalo ennen kuin se on koskaan alkanutkaan.

Paloriskiin voidaan ja tulisi vaikuttaa jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, mutta parannuksia turvallisuuteen on mahdollisuus tehdä myös myöhemmin korjausrakentamisen keinoin. Tässä eristevalinnoilla on suuri merkitys. Mineraalivillaeristeiden tärkeimpiä turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia on juuri niiden palamattomuus. Rakennuspalon sattuessa mineraalivillaeristeet hidastavat palon kehittymistä ja leviämistä, eivätkä ne muodosta haitallisia palokaasuja. Niitä voi käyttää ilman rajoituksia kaiken tyyppisissä rakennuksissa. Palamattomien eristeiden merkitys turvallisuudelle korostuu etenkin puurakentamisen kasvattaessa suosiotaan.

Tulipalon sattuessa voi menettää paljon muutakin kuin katon päänsä päältä. Koti on meistä useimmille paikoista tärkein – siellä säilytetään muistoja sekä tärkeitä esineitä elämän varrelta. Sama pätee kesämökkeihin, jotka usein ovat kulkeneet suvussa sukupolvelta toiselle ja sisältävät elettyä historiaa, jonka arvo on mittaamaton. Tätä kaikkea kannattaa suojella.

Paloturvallisuuteen panostaminen onkin hyvä muistaa niin kesäprojekteissa kuin kaikessa rakentamisessa!

Gunnar Forsman
Finnisol ry:n puheenjohtaja