Työturvallisuus on yhteinen asiamme – ei anneta onnettomuuksille sijaa

Kuluvalla viikolla 11.-15.5.2020 vietetään Rakennusteollisuuden turvallisuusviikkoa.

Perinteikäs teemaviikko järjestetään tänä vuonna koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi poikkeusohjelmin, mikä merkitsee mm. työmaavierailujen ja kokoontumisten rajoittamista ja seminaarien siirtämistä tuonnemmaksi. Aiheeseen liittyvää tärkeää keskustelua poikkeusolot eivät kuitenkaan onneksi estä, ja työpaikoilla voidaan tuoda turvallisuutta esiin monin eri tavoin.

Finnisol ry:n jäsenyrityksille turvallisuus on ykkösprioriteetti, joka näkyy kaikessa toiminnassamme. Meille on tärkeää, että tuotteemme ovat turvallisia niiden loppukäyttäjille – heille, jotka asuvat, työskentelevät tai muuten viettävät aikaa tiloissa, joiden eristeinä on käytetty mineraalivillaa. Tähän liittyen olemme usein tuoneet esille mineraalivillan hyviä ominaisuuksia kuten kosteus- ja paloturvallisuutta.

Yhtä lailla tärkeää meille on kaikkien rakennusalalla mineraalivillan kanssa työskentelevien ihmisten turvallisuus ja hyvinvointi. Tunnemme sosiaalisen vastuumme ja pidämme oman henkilöstömme lisäksi omalta osaltamme huolta myös siitä, että tuotteittemme parissa on mahdollisimman turvallista työskennellä. Vastuulliset eurooppalaiset mineraalivillatuottajat kuten Finnisol ry:n jäsenet kuuluvat järjestelmään, jossa riippumaton taho valvoo ja varmistaa, että tuotteet ovat turvallisia loppukäyttäjille.

Turvallisuusajattelu lähtee aina riskien tiedostamisesta ja niiden minimoinnista. Niin eristeiden kuin muidenkin rakennusmateriaalien osalta tutkitut, sertifioidut ja tunnettujen valmistajien valmistamat tuotteet ovat paras valinta. Lisäksi keskeistä on, että valmistajilla on tarkat ohjeet tuotteiden oikeaoppiseen käsittelyyn. Niiden noudattaminen on turvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

Myös työmaiden siistinä pitäminen on osa työturvallisuutta. Tätä tukee esimerkiksi Parocin Rewool-järjestelmä, jonka avulla kivivillan leikkohukka saadaan tehokkaasti kerättyä talteen ja kierrätettyä uudelleen käytettäväksi. Kivivillan hukkapalojen kerääminen on siis paitsi ympäristön, myös turvallisuuden näkökulmasta erittäin perusteltua.

Yhteiskunnassa turvallisuutta koskeva keskustelu korostuu poikkeusaikoina. Meille turvallisuuteen liittyvät teemat ovat kuitenkin osa jokaista arkipäivää kaikkina aikoina.

Kannustamme kaikkia rakennusalan toimijoita jakamaan hyviä käytäntöjä alan sisällä. Työturvallisuus on yhteinen asiamme ja se taataan vastuullisella toiminnalla, jossa onnettomuuksille ei anneta sijaa.

Petri Viljanen
Paroc