Mineraalivillaeristeet ovat hyvä vaihtoehto myös ympäristötietoisille

Rakennuslehden 15.11. julkaistussa jutussa kerrottiin vähiten ilmastoa kuormittavien rakennusmateriaalien kiinnostavan ympäristötietoisia kuluttajia. Mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen pyrittäessä mm. purun kerrotaan tekevän paluuta eristemarkkinoille, ja luonnonmateriaalien kuten oljen, hampun, osmankäämin, saven ja lampaanvillan mainitaan olevan suosiossa esimerkiksi Saksassa.

Lehden mukaan ”myös vaatimus hyvästä sisäilmasta suosii luonnonmateriaaleja. Puutaloon ei ehkä haluta muoveja, liimoja, kipsilevyjä ja mineraalivilloja.”

Mineraalivilla valmistetaan kestävistä luonnon raaka-aineista, kierrätyslasista ja kivestä. Mineraalivillaeristeet ovat näin ollen hyvä valinta niin ympäristötietoisille kuin kaikille muillekin laatua ja kestävyyttä arvostaville kuluttajille.

Vaatimus hyvästä sisäilmasta ei ole este mineraalivillan käytölle, toisin kuin jutussa annettaan ymmärtää. Mineraalivilla on oikein asennettuna turvallinen ja monikäyttöinen eriste, joka ei homehdu eikä aiheuta sisäilmahaittoja. Sitä on käytetty rakentamisessa jo vuosikymmeniä, joten sen ominaisuudet tunnetaan hyvin.

Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentäminen on kannatettava tavoite, jonka varmasti kaikki alan toimijat jakavat. Materiaalivalinnoissa on kuitenkin tärkeää katsoa kokonaisuutta. Kuten Rakennuslehden jutustakin käy ilmi, luonnontuotteina markkinoidut materiaalit voivat sisältää lisäaineita eri syistä eivätkä ne ole automaattisesti ympäristöystävällisempiä tai terveellisempiä kuin perinteisemmät ratkaisut.

Gunnar Forsman
Puheenjohtaja
Finnisol ry

Kirjoitus on julkaistu Rakennuslehdessä 29.11.2019.