Ei piilotella rakentamisen dataa!

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin verkkosivuilla julkaistiin syyskuun alussa kirjoitus Terve betonirakenteinen koulu -kehityshankkeesta ja sen pilottikohteesta, Lahden Rakokiveen rakennettavasta monitoimitalosta.

Rakennushankkeessa poikkeuksellisesta on se, että se aiotaan pitää mahdollisimman läpinäkyvänä. Tärkein suunnittelua ja rakentamista ohjaava tekijä on sisäilman laatu.

”Alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että koulujen sisäilma-asiat ylittävät uutiskynnyksiä ainoastaan negatiivisessa mielessä. Tilanne voisi kuitenkin olla myös täysin päinvastainen, ja nimenomaan siihen pyritään Terve betonirakenteinen koulu -kehityshankkeessa, jonka pilottikohde Rakokiven monitoimitalo on”, sivustolla kirjoitetaan.

Me Finnisolilla olemme täysin samaa mieltä. Sisäilma-asioiden soisi päätyvän uutisiin myös silloin, kun kaikki on kunnossa, ja tämä onkin yksi niistä syistä, miksi olemme aloittaneet Eristetty totuus -kampanjan.

Rakokiven monitoimitalo -hankkeessa tavoitteena on, että rakentamiseen liittyvät tekniset tiedot ja olosuhteisiin liittyvät tiedot pidetään mahdollisimman julkisina. Esimerkiksi betonirakenteisiin asennetaan kosteusanturit, jotka tarjoavat dataa betonin kuivumisen etenemisestä. Myös timelapse-videot rakentamisen etenemisestä ja virtuaaliset työmaakierrokset ovat mahdollisia, kirjoituksessa sanotaan.

Toivottavasti jonain päivänä tällainen toiminta koskettaa kaikkia tulevaisuuden rakennushankkeita. Me Finnisolilla tahdomme haastaa koko alan avoimuuteen. Tietoa ajankohtaista rakennushankkeista voisi jakaa esimerkiksi uudenlaisen, yhteisen tietokannan kautta. Kosteusdatan julkistaminen lisäisi asukkaiden ja tilojen käyttäjien tietämystä erilaisten eristemateriaalien ominaisuuksista ja näin vältyttäisiin monelta harhakuvalta. Esimerkiksi mineraalivilla ei estä kastuneen rakenteen kuivumista. Hyvänä eristemateriaalina se varmistaa rakennuksen terveellisen sisäilman.

Ei piiloteta eristeiden, kuten mineraalivillan hyviä ominaisuuksia, vaan kerrotaan niistä avoimesti. Avoimuus tekisi hyvää koko rakennusalan maineelle ja vastaisi ihmisten tiedontarpeeseen. Hyvin toimivien rakennusmateriaalien ominaisuuksia ja teknisiä tietoja ei ole mitään syytä salailla.

Petri Viljanen