Vastine: Mineraalivilla ei kastu helposti ja kuivuu nopeasti, jos rakenne antaa siihen mahdollisuuden

Aamulehti uutisoi 31.7. tamperelaisen Tammelan koulun siirtymisestä väistötiloihin. Syynä ovat oppilaita ja henkilökuntaa piinanneet sisäilmaongelmat. Jutussa valotetaan myös koulun 1950-luvulla rakennetun tiilirakennuksen sisäilmaongelmien syitä.

Tampereen tilapalvelut Oy:n sisäilma-asiantuntija Laura Pyykkö sanoo lehdelle, että sisäilmaongelmien yksi perimmäinen syy on ulkoseinän tiili-villa-tiili-rakenne. Pyykön mukaan kyseessä on aikakautensa tyypillinen riskirakenne, johon olisi jo rakennusvaiheessa pitänyt tehdä tuuletusväyliä. ”Mineraalivilla pääsee vaurioitumaan, kun se kastuu eikä tuuletu”, Pyykkö luonnehtii lehdelle.

Pyykön kanssa on helppo olla samaa mieltä siitä, että jo rakennusvaiheessa materiaalia kuin materiaalia on erittäin tärkeä käsitellä oikein. Oleellista on, että rakennetta ei päästetä kastumaan ja rakenteella on kuivumiskykyä. 1950-luvulla tiilijulkisivut rakennettiin ajalle tyypillisesti olemattomalla tuuletusraolla ja usein tämän nimellisen raonkin täytti muurauslaasti. Kovalla vesisateella kastunut tiilijulkisivu johti laastipurseiden välityksellä veden eristeisiin, jotka saattoivat pysyä pitkään kosteina, kun kuivattavaa ilmaväliä ei ollut. Nykyisin tiilijulkisivun takana on 35-40 mm avoin ilmarako, joka estää paitsi rakenteen kastumisen, myös mahdollistaa kosteuden nopean poistumisen. Virheistä on siis opittu ja nykyisin tehtävät tiili-villa-tiili -rakenteet ovat erittäin kosteusturvallisia, pitkäikäisiä ja vikasietoisia rakenteita.

Mineraalivilla läpäisee ilman kosteutta ja mahdollistaa siksi rakenteiden nopean kuivumisen kastumisen jälkeen. Mineraalivilla ei myöskään homehdu. Näin mineraalivilla osana rakennetta ei siis ole riski, vaan erittäin hyvä ja turvallinen eristevalinta parempaan sisäilmaan pyrittäessä.

Toivon mukaan Tammelan koulun kunnostustyöt onnistuvat, ja oppilaat sekä henkilökunta pääsevät taas työskentelemään kauniissa koulurakennuksessaan terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä.

Gunnar Forsman
puheenjohtaja
Finnisol ry

Vastine on julkaistu Aamulehdessä 14.8.2019.