Katse asuntojen ekotoimivuuteen

Kouvolan Pioneeripuistossa alkavat pian Suomen Asuntomessut. Perinteikäs tapahtuma kokoaa yhteen rakennus-, remontointi-, sisustus- ja viherrakentamisalojen yritykset ja esittelee messuvieraille uusia asumisen ratkaisuja sekä rakentamisen ideoita, historiaa unohtamatta.

Monissa messukohteissa tavoitellaan tänä vuonna ekotoimivuutta ja pientä hiilijalanjälkeä yhdistettynä asumismukavuuteen. Tähän liittyvät mm. energiataloudellisuus ja kestävän kehityksen mukaiset materiaalivalinnat, jotka syystäkin ovat tärkeitä monille asunnon hankintaa suunnitteleville.

Ekotoimivuuden käsitteen avulla kuvataan kodin toimivuuden tasoa suhteessa ympäristökuormaan: nykyajan hyvä asuminen ei tingi sen enempää asukkaan kuin ympäristönkään hyvinvoinnista. Myös hyvä eristäminen huomioi niin ekologiset seikat, mukavuuden kuin turvallisuuden.

Luonnon raaka-aineista valmistettavissa mineraalivillaeristeissä yhdistyvät kaikki edellä mainitut tärkeät ominaisuudet. Ne ovat ekologisesti kestävä valinta, sillä niiden valmistamiseen sitoutuva energia maksaa itsensä takaisin alle puolessa vuodessa. Koko elinkaarensa aikana ne säästävät jopa yli 100-kertaisesti niiden valmistukseen käytetyn energiamäärän. Uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksien kehittyessä vinhaa vauhtia ympäristöhyödyt kasvavat entisestään.

Asukkaan kannalta mineraalivillaeristeiden ehdottomia etuja ovat niiden palamattomuus ja hyvä ääneneristävyys. Ne myös kestävät rakennuksen koko käyttöiän ilman, että niitä tarvitsee huoltaa.

Rakentamisen ratkaisuissa valinnanvaraa on runsaasti, mikä voi olla kodin hankkijalle haaste. Asuntomessujen parhaita puolia onkin mahdollisuus katsella ja vertailla, saada tietoa uusista innovaatioista ja uusia näkökulmia vanhoihin ratkaisuihin. Tältä pohjalta oman unelmakodin ääriviivat vähitellen tarkentuvat ja varmuus päätösten tekemiseen kasvaa.

Johanna Harila